Tuesday, 11 March 2014

UKHUWAH~

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamu'alaikum~

sedikit perkongsian


Ukhwah adalah hadiah buat orang beriman..

Jika ukhwah antara kita dengan sahabat kita semakin pudar atau rengang,

Bukan salah kita yang jarang bertemu,
Bukan juga salah kita yang tak pernah contact,

Tapi, iman kita yang lemah.. 

Jadi, kuatkan iman kita dan agar ikatan ukhwah kita semakin kuat ketat dan erat.. ((:


ukhuwah ini ada 3 peringkat

1- Berlapang dada dengan sahabat
penyakit yang sering dialami oleh kita ketika berukhwah ni adalah "berprasangka"
betul tak? tak dinafikan lagi, saya pun turut laluinya.. jadi, kita sebagai seorang sahabat, haruslah ada sifat berlapang dada dan husnuzhon (bersangka baik) terhadap sahabat. InsyaAllah, sama sama kita cuba okay? 

2- Bersama-sama lakukan (sama rata)
maksud di sini adalah, bila kita ada sesuatu tu, kita nak sahabat kita pun ada benda tu.. sebagai contoh, jika kita ada ilmu pasal sesuatu subjek laa, kita pun akan pastikan sahabat kita tu pun akan dapat apa yang kita ada.. tapi, contoh yang paling terbaik, apabila kita nak pergi menuntut ilmu agama, kita nak sahabat kita tu pun ada sekali supaya dia puna akan dapat ilmu yang kita bakal peroleh.. itu baru SUPERB~!

3- Melebihkan sahabat
ini adalah tahap paling tinggi dan kemuncak dalam sesebuah ukhwah. Dalam peringkat ini, kita mengutamakan sahabat daripada diri kita sendiri. Contoh satu kisah semasa Perang Yarmuk. 

seorang sahabat Rasulullah SAW bernama Abu Jahim Bin Huzaifah yang menyertai Perang Yarmuk itu meriwayatkan satu peristiwa tentang pengorbanan pejuang-pejuang Islam yang berhati mulia.

ketika pertempuran itu berlaku, Abu Jahim terlihat saudaranya yang terbaring berlumuran darah, lalu dia berkejar mandapatkan saudaranya untuk memberikan air. Tetapi, ketika dia hampir memberikan air kepada saudaranya, dia terdengar seorang pejuang islam yang berteriak "Berikan saya air, air!". Mendengar suara itu, saudara Abu Jahim memberi isyarat agar air itu diberikan kepada orang itu. Tanpa berlengah, dia mendapatkan pejuang itu. Namun, belum sempat dia memberi air kepada pejuang itu, dia terdengar pula suara lagi salah seorang pejuang dalam perang itu yang megerang kesakitan. Bagaimanapun, sebelum sempat dia pergi ke pejuang ketiga itu, ia telah mati syahid, lalu dia bergegas ke pejuang kedua namun ia juga telah mati syahid. Tanpa lengah lagi, dia terus pergi mendapatkan saudaranya namun ia juga telah mati.SUBHANALLAH. begitulah salah satu contoh yang dapat dilihat yang menggambarkan situasi melebihkan sahabat.

adakah kita telah mencapai ketiga-tiga peringkat ini? hmm.. sebenarnya, peringkat pertama itu pun masih susah buat diri ini.. insyaAllah, kita sama-sama cuba.

moga Allah permudahkan segalanya~

إِنَّمَا ٱلۡمُؤۡمِنُونَ إِخۡوَةٌ۬ فَأَصۡلِحُواْ بَيۡنَ أَخَوَيۡكُمۡ‌ۚ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ لَعَلَّكُمۡ تُرۡحَمُونَ


Maksudnya : Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat. (49:10)MUTIARA KATA :

Terikatnya hati-hati dengan ruh-ruh ini dengan ikatan aqidah, kerana aqidah itu adalah paling kuat dan mahal. ukhuwah itu saudara iman, perpecahan itu saudara kekufuran. Kekuatan yang pertama adalah kekuatan kesatuan dan tidak akan wujud tanpa kasih-sayang. Serendah-rendah ukhwah itu adalah berlapang dada dan setinggi-tingginya adalah ithar (melebihkan kepentingan saudara lain) "
Imam As-Syahid Hassan Al-Banna

No comments:

Post a Comment