Wednesday, 3 January 2018

Sungai Chiling

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamu'alaikum~

Alhamdulillah,
kita masih diberikan pinjaman jasad dan nyawa
untuk masih hidup pada tahun baru iaitu tahun 2018 ni

Permulaan tahun ni, 
mahu berkongsi pasal pengembaraan kami ke sungai Chiling pulak.
sungai chiling ni tempat last yang aku and member intern bersama.
tapi just pergi 3 orang jugak. macam masa bukit batu chondong tu..
kami pergi masa 20 August 2016

okay, perjalanan ke sana macam biasa.
naik kereta, search je jalan kat google map or waze.
insyaAllah akan sampai ke tempat yang betul.
jangan risau...

tapi view2 before nak sampai sana. 
CANTIK!
macam ade lombong ke apa tahh..
kami buat perangai,
berhenti ja tepi jalan tu..
sebab tak dak la banyak sangat kenderaan pun kat lebuh raya tuu..
bawah ni antara2 view tu laa...






lombong ni as indicator laa, yang bagitau korang dah nak dekat sampai..
then, kami arrived kat sungai chiling..
masa perjalanan nak sampai tu, hujan rintik2..
so hopefully tak ramai orang..
end up, sampai2 ramai jugak. cehh..
sampai kena parking tepi tong sampah besar tuu...
ucukk nyeee.. (hahahaaa)
kay, tu saja jaa.. gedik.. 


okay, back to perjalanan nak pi sana..
kena trekking about 10 - 15 minit before sampai ke kaunter bayaran entrance
tapi, oleh kerana kami ni suka sangat bergambar, 
rasa macam 20minit jugak nak reach to main entrance tuu..
jalan sikit, nak tangkap..
jalan sikit nak tangkap.. haha










okay, bayaran nak masuk rm1 jaa.. murah..
and kalau korang bawak botol air mineral or roti ke (untuk bagi ikan makan)
korang akan di charge rm3 as deposit ja.. 
supaya korang tak buang sampah merata-rata.
lepas habes trekking, 
pergi la ke kaunter tu balik.
mintak deposit dengan tunjuk sampah2 barang yang korang bawak tadi.

then bermula la perjalanan.
benda yang korang akan jumpa dulu dalam trekking ni ialah jambatan.
range perjalanan dalam 45 - 55 minit jee.
and trek dia santai dan landai.
santai sebab tengah2 jalan tu korang jumpa tempat yang ada ikan banyak jugak.
tanpa perlu sampai ke tempat yang dekat air tejun tu lagi.
then, perjalanan yang membuatkan korang harus harungi
dan melintas 5 sungai.
lepas dah lalu semua 5 sungai,
baru dapat jumpa tempat terakhir.
yang ada air terjun.
and ikan dia sangat banyak..
sampai kau nak renang pun. boleh tercium ikan tuu.. 

okay, bawah ni aku sertakan gambar2 sepanjang perjalanan and kat air terjun tuu













tapi video ni terbalik (>_<) hahaa

okay.. dah puas semua.
boleh la pulang..
and sampai kat kaunter bayaran tu,
kalau korang lapar2 keee..
jangan risau.. sebab situ ada kedai..
boleh beli buah and makanan2..

then tukar pakaian dan pulang..

-the end-




Sunday, 24 September 2017

BUKIT BATU CHONDONG

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamu'alaikum~


ALHAMDULILLAH, masih diberi kesempatan untuk meng'update' blog.
okay, hari tu aku ade kata nak cerita pasal bukit batu chondong kan?
here we go?!
okay, macam biasa laa, kami akan pergi hari sabtu..
20 August 2016

macam mana nak pergi ke bukit ni? laluan dia?
okay, bukit ni sebenarnya belakang Zoo Negara kat KL tuu...
dekat dengan melawati. haaa.. dapat bayangan tak?
siapa pernah pi kemensah (iaitu sungai belakang zoo ni, mesti tahu)
tapi perjalanan ke bukit ni dalam lagi.. 

okay, bukit ni bukit ke-3 lah aku pi..
daripada bukit saga ade 6 orang join..
tak lupa juga bukit batu putih pun 6 orang jugak join..
NOW, bukit batu chondong ni just 3 orang ja join.. 
makin lama makin berkurang la orangnya,,
sampai aku ade masa tu, aku pergi satu bukit tu, sorang-sorang...
BAHAYA WOI!? hahaha.. 
(nanti aku cerita kalau rajin, tapi dalam post lain laa..)

okay, kembali ke bagaimana nak tiba di sini..
kau search je la guna map.
laluan dia ni, 
nanti kau akan sampai betul2 dekat dengan orang main ATV tu..
so, dekat area situ la ade entrance untuk daki bukit ni..
dia macam ade pagar besar,
tapi....
masa kami pergi tu, pagar tu tak bukak,
so.... nekad jugak nak naik sebab dah sampai..
kami naik cara adventure sikit.
lalu tepi laluan berpagar tu.. 
licin woi.. haha..

okay, note untuk kalau nak parking, 
parking je tepi2 jalan tu..
tapi haritu aku ade baca, 
ade orang kampung situ pandai memandai amik charge pulak.
masa aku pergi, masih tak berbayar..

selepas panjat, kau akan jumpa macam laluan(lorong) buluh.

ini diaaa.... hahaha seram tak?

hahaha.. tak payah takut, pendek je laluan buluh ni...
maka masuk laaa.. apa lagi..

then, daki2 lagi.. sampai batu kat atas tu.. 
okay, yang ni kena panjat 90 darjah yee..
pepandai la jaga diri.. 
aku sertakan gambar 90 degree tu camna.


berhati-hati lah yaaa.. 
ada orang pandai naik, nak trun takut..
paut la pada tali yang disediakan..


okay,
lepas dah panjat, kau akan sampailah puncaknyaa..
dia ada banyak batu tau.. 
3-5  kot batu2 besar..
kami pi ja semua batu2 tu...

bawah2 ni adalah gambar yang tak seberapa daripada kami..

ENJOYY!?













Friday, 9 June 2017

BELAJAR UNTUK BERSYUKUR

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamu'alaikum~


ALHAMDULILLAH, aku masih diberikan kesempatan untuk bertemu dengan bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkataan ini. 
hari ini, ramadhan ke-14, dah dua minggu dah kita semua berpuasa.
alhamdulillah, moga kita akan terus istiqamah untuk beribadah bukan hanya dalam bulan ramadhan sahaja, di luar bulan ni pun kita kena banyak ibadah tauu...
sebab dunia ini hanya sementara.
ia tempat kita membaja dan menuai pahala, 
yang akan dihitung dan ditimbang di akhirat kelak.

PANJANG PULAK INTRO,
balik kepada topik kita,
BELAJAR UNTUK BERSYUKUR.

yaaaa,
Manusia,
Makhluk yang diciptakan Allah ini,
penuh dengan keinginan,
ingin berjaya di dunia,
sehingga mereka lupa untuk bersyukur.

Aku juga tak terlepas untuk melalui fasa ini, 
yeeee, aku manusia, keinginan itu banyak.
apatah lagi menjadi seorang pelajar.
(buat masa ini, hanya seorang pelajar)

banyak situasi yang aku hadapi dan lihat sepanjang manjadi seorang student ini,

ada yang dapat markah tinggi 
tapi kata "teruknya markah"

ada yang dapat gred B
tapi kata "wey teruk la gred aku"

dan banyak lagi la...
kenapa ini semua berlaku?
kerana mereka meletakkan expectation yang terlalu tinggi,
dan bila dapat sesuatu itu tidak sama seperti yang mereka harapkan,
mula lah untuk mengeluh..
bukan bersyukur.

MEREKA LUPA,
ada lagi orang yang lebih serba kekurangan daripada mereka.
ya, aku mula rasa semua ini bila aku mendapat ilmu dari kuliah tafaquf
itu adalah tujuan aku nakk tulis post ni,
supaya kita ini menjadi Hamba Allah yang sentiasa bersyukur.
bukannya Allah tidak mahu kurniakan direct setimpal dengan usaha kita,
cuma Allah mahu lihat kita lebih ingat kepada dia,
in term of SYUKUR, 
mengucapkan Alhamdulillah.

di bawah ini adalah input yang aku salin dan sesuai dengan topik kali ini,
untuk dikongsikan dengan pembaca semua...

sesiapa yang mempunyai 2 sifat ini, Allah akan kurniakan dia dalam kalangan orang yang sabar dan bersyukur,
siapakah mereka itu??? 
1)  orang yang memerhatikan orang yang lebih tinggi daripadanya
dalam urusan berkaitan agama  dan berusaha mengikutinya
2) orang yang memerhatikan orang yang lebih rendah daripadanya
dalam urusan dunia agar dia bersyukur bukan dimaki or hina org itu
so, konklusinya,
jika ingin menjadi orang yang bersyukur di dunia ini,
lihatlah mereka yang dibawah kita, sebagai contoh:
"alaa, ta best la umah teres ni...aku nak umah banglo tu laaa."
 tapi beringatlah ada orang yang duduk lagi daif tempat tinggal nya
"hmmm, aku dapat 7A je SPM ni, kenapa aku tak pandai macam dorg"
beringatlah, ada lagi orang yang rendah prestasi pelajarannya..

keep saying ALHAMDULILLAH to what we have now,
not sigh why Allah not fair la, not giving what we want..
because, there is something Allah planning and maybe much better than what we want..

wallahu'alam..
semoga bermanfaat ☺

Tuesday, 11 April 2017

RUKUN ISLAM KE - 5

PERKONGSIAN DALAM SATU MAJLIS ILMU


بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamu'alaikum~

Aku ada pergi ke satu majlis ilmu dalam utm ni. Salah satu speaker berkata, antara mencari jodoh (kahwin) dan mencari jalan bertemu Allah (menunaikan haji), mana lagi susah?
Lalu mula la penuntut ilmu terpinga-pinga. Satu analogi keluar daripada mulut speaker tersebut.
Seperti yang kita tahu, persiapan untuk berkahwin mungkin memakan masa yang lama dan wang yang banyak. Ini dapat dibuktikan dari segi wang dengan pakaian, hantaran, jamuan semua tu lah. Ustaz tu kata, mungkin dalam 20k++ (yela, sekarang ni hantaran pun ikut darjat kan?) Sambil buat muka yang kelakar. 😂 manakala dari segi masa, kita tak tahu. Bila masa jodoh kita nak sampai? And siapakah dia? Kita tak tahu. So itu yang dimaksudkan dengan memakan masa yang lama dari segi pencarian siapakah bakal menjadi pasangan kita.. Mungkin, kita bertemu jodoh dengan malaikat maut dulu, hanya Allah yang tahu.

AND dari untuk persiapan melakukan kan ibadah haji, kewangan? Dalam 12k++ pun dah boleh pergi (berdaftar dengan tabung haji) so jika dibandingkan dengan harga persiapan kahwin dan ibadah haji? Mana lagi mahal? Kenapa kita lagi mampu nak kawen dripada menunaikan haji?

Lalu, penuntut ilmu menjawab, kahwin sunnah. Lalu penceramah jawab, haji tu kan rukun islam 😏😏
Ade lagi yang menjawab, haji susah sikit sebab kena tunggu tabung haji panggil. Penceramah jawab, kalau duit dh cukup, daftar je laaa. InsyaAllah dlam beberapa tahun akan dipanggil.

Lalu semua macam hmmmmm.
Ustaz tu jawab, sedangkan pergi menunaikan haji, bertemu dengan Allah pun ade org nak cari alasan. Betapa lemahnya kita.
Lalu ustaz buat klakor, "Alaaa,kalau nak kawen tu teruskan je laaa. Kang ade pulak yang cancel kahwin lepas dengar ceramah ni. "
Lalu semua membuat muka lega dan gelak panjang.
Wallahu'alam.

Thursday, 30 March 2017

BUKIT BATU PUTIH (Port Dickson)

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamu'alaikum~

hai (:
lets I start the story of 2nd bukit yang aku and member intern daki.
(bukit ja mampu, sebab gunung is to difficult for beginner like us)
not us, actually me >_<
tanggal 6 August 2016 (of course Saturday)
yeah, lagi sebulan nak habes kan sisa2 intern di IBS Technology tu...
so cipta la memori baru,
KAMI PI BUKIT YANG JAUH SIKIT


like before,tak sah kalau tak ade drama..
menunggu seseorang yang tak bangun dari tidor..
aku memang dah syak, 
sebab malam before nak pergi tu, dia tido lambat
1st, nak cari tempat kumpul pun payah,
semua nak buat on that day.
alih2 kumpul depan IBS ja. hahaa

2nd, ade la sorang daripada kami.
dia tido mati kot, call tak angkat2.
yang tak boleh belah nya, dah pi umah dia siap..
bagi salam berbelas kali pun. takdak sesiapa jawab.
takkan la satu family kot tido tak bgun2.
just husnuzon, yang family lain tu tgh pi pasar pagi kot.

then, nekad nak tinggalkan, so nak pi amik org terakhir.
konon ja laa, orang terakhir. 
plan memang nak pakai satu kereta dah.
tengah tunggu member 'terakhir' tu kat station LRT,
alih2 muncul si tidoq mati tu call salah sorang daripada kami.
dia nak join, so plan2 nak dekat pkul 10 baru nak bertolak pi.

should be awai la, sebab pi jauh kot. 
luar negeri.
baik punya pasai, tunggu ja laaa dia jumpa kat depan IBS,

seb baik dia ada kreta, so pakai la dua kereta.
then terbahagi lah kami, laki2 and perempuan2 naik kreta berbeza2.
agak lewat jugak nak sampai sana, 
1st sebab area nak ke exit tol tu biasa laa, jammed kan..
2nd, kami rehat kat RNR Seremban dulu.
yela, buat alas perut.

padahal masa tunggu mamat lewat tu, kami dah balun kuih muih dah.
so sampai sana pukul 1 tengahari, 
kau bayangkan.. naik bukit tengahari weiii... 
(-.-)
yeah, nak naik pun ada drama, 
tak perlu lah kot crita.

ABOUT THE ROUTE

so, 1stly...
park la area luar Ilham Resort kat situ, tak payah bayar.
and kau akan nampak pintu entrance tertulis
"HUTAN REKREASI TANJUNG TUAN"

yeah, apa lagi... melangkah la masuk.
eh eh.. sebelum masuk.
kena bayar dulu,
alaaa, RM 1 ja..
jadi panjat la jalan tar sampai nampak rumah api, I guess.
siapa rajin, singgah rumah api..
mostly kalau family datang, depa sampai rumah api ja.
tak masuk la trekking nak pi bukit batu putih tu.

so? macam mana nak masuk laluan ke bukit batu putih tu?
haaa,, seb baik kami ada tgkap gambar lorong tu.
lorong ka? haha.
yeah, sini laaa. sorry menyemak dalam gambar..
time bila nak nampak laluan ni?
haaa, kalau hangpa dah naik sampai nak habes jalan tar tu,
before sampai ke tangga rumah api, 
korang tengok belah kanan hangpa, 
nampak dak lorong ni.
kalau ada, haaa, masuk laaa.. hehee
this below pictures are some of the view,
before we reach at the big batu putih.




okay, nak let uolls know,
jalan dia is not too difficult.
jelas ja, jangan hangpa saja2 lari trek sudah laa..
but cuma ade 2 ke 3 part yang curam 50 - 60 degree ja, 
it's quite licin. actually tak la susah sangat.
kalau tak silap aku,
masa nak pi tak banyak panjat,
banyak turun jaa..
time nak balik tu laa, hang kena struggle skit.
sebab banyak panjat kan.

bila nak sampai ni?
haaaa, before korang nak sampai,
korang akan nampak la...
banyak batu2 putih sepanjang perjalanan korang.
tu hint nak dekat sampai laa.. hahaa.
dah sampai, korang akan nampak view batu putih besar (tak putih sgt)
and ada sign board kecik warna maroon,
tergantung kat pokok
bertulis:
Bukit Batu Putih
Port Dickson
so, panjatlah..
bawah ni view2 before nak panjat, 
serta papan yang berwarna maroon tergantung tuu...

ni la batu korang kena panjat

ni papan tanda maroon bertulis tu
berdasarkan gambar atas, hangpa boleh ja nampak kan?
ade papan tanda maroon tu...

YEAY! Panjat

so, reach at top of that big batu putih,
so korang akan nampak la view2 yang lawa.
seperti di share oleh orang2 yang pernah pergi..
oleh kerana pakai phone cikai and tak reti edit,
also tak tahu nak tangkap gambar (choose the right angle)
so view yang aku boleh shared adalah seperti di bawah:



papan yang menjadi pujaan ramai untuk tangkap gambar.
so, aku pun tak mau terlepas this moment. hahaha..

and what? dua orang member dok ajak kami pi belah tanjung,
dorang discover sendiri.
yeah, so kitorang pi jala..
jauh gak tanjung tu,
aku rasa nak pi tanjung tu yang licin sampai ade kawan terkoyak sluar,
sebab terglincir,

nak pi tanjung, korang just lalu sebelah kiri semasa nampak batu besar yang nak kena panjat tu..
okay? kalau laa nak pi.
ni view2 kat tanjung tu.



nampak macam dekat kan dengan laut, actually tak. tgok la gambar atas yang ade mamat tu.

blog aku kan, mesti la banyak gambar aku..
hahaha..
hmm, TETIBE aku dah mula keliru,
  yang licin dan ade 50-60 degree tu,
nak pi tanjung kot,
bukan pi batu putih.
hangpa kaji la sendiri. aku dah lama pi,
ni baru nak buat post kat blog. (-.-")

so then pulang la ke kereta,
actually, hutan rekreasi tanjung tuan ni dekat ja dengan teluk kemang.
korang nak pi sana pun boleh, 
minum coconut shake ka. 
makan2 kaa.. 
mandi laut pun boleh. 
okay, that's all (^_^)

so next, akan datang story about bukit batu chondong pulak dehh..