Monday, 9 January 2017

bulu mata jatuh? (kiri @ kanan)


pernah dengar orang kata :
jatuh bulu mata kanan-ada yang merindui
kalau bulu mata kiri yang jatuh plak,ada 2 versi..ada yang kata ada orang x suka atau kita yang rindu orang..

erm,dahsyat ni..bulu mata jatuh pun ada makna..waLlahua'alam tentang kesahihannya..tapi bukankah indah kalau yang berlaku itu dijadikan sebagai tazkirah..umpamanya.....

jatuh bulu mata kanan

*biasanya orang kata,bila bulu mata yang lentik sebelah kanan ada orang rindu..tapi cuba ibaratkan bila bulu mata tu jatuh kita anggap yang Allah rindu nak dengar doa kita..rindu nak dengar alunan Quran dari hambaNya yang hina..rindu agar kita membalas balik rindu Tuhan kerana pasti,jika kita rindu padaNya,rindu kita akan berbalas..

bulu mata kiri macam mana?
*andai kata orang benci,umpamakan sebagai syaitan itu benci kalau kita sentiasa bertafakkur mengingat Tuhan..syaitan banci melihat ibadah semakin bertambah baik..dan mestilah x suka bila umat Islam ni menuntut ilmu bukan?

*memang,sebenarnya kita sentiasa dalam kerinduan..fitrah insan untuk berTuhan..tersirat dalam tersurat akan segala ciptaan..


jadi lepas2 ni,kalau boleh bila bulu mata jatuh,janganlah percaya sangat apa yang diwariskan..bukan apa..syaitan itu licik..nanti mengingatkan hati pada 'dia' yang terlarang..jadikan jatuhnya pinjaman Allah itu sebagai satu tanda untuk melihat sejauh mana hubungan kita dengan Dia..insyaAllah,terasa kesannya..barakaLlahulakum!!

BUKIT SAGA my 1st experience of hiking

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamu'alaikum~

Hai kawan2..

This entry just a sharing moment
1st experience daki bukit.
It's about Bukit Saga yang aku and member2 Intern dah daki.
ON 30 July 2016 (Saturday)
It's quite shocked because I never daki daki bagai ni..
Nak nak lagi kau intern, routine kau masuk kerja then habes kerja.
Then balik rumah, masak memasak untuk family
 Then lepas solat isyak mostly dah syahid(tidur).
Tak tahu la penat dia lain macam.. 
sebab banyak berfikir woi, everyday kau hadap coding.. like erghhh 

OKAY, COME BACK TO THE STORY
ia bermula bila ade a group of budak intern masuk before sebulan seminggu lagi aku nak end my internship life.
surprisingly, depa ni jenis like to do something yang adventure.
walaupun depa ni bukan la kaki hiking sangat..
but okay apa, we start from beginner,
so tak dak orang nak merungut kalau kita ni asyik nak rehat la, nak duduk la.. 
so, we start making a whatsapp group.. syiok bincang2
kata nya mau tiba before pukul 8am,
and what? aku ni punctual lain macam..
pkul 7.45 dah terpacak kat kaki bukit..
dengan El (Ilyana). 
Pukul 8 kami hidupkan la group wasep tu..
rupa rupanya ada yang tak bangun lagi. like whut?
sokay laa.. so aku and El main selfie2 tangkap gambar.



cantik kan awan pagi itu (^_^)

about 8.30am si fahim sampai..
Kau bayang kan tunggu lagi one car (nur, aida, amalina) daripada ramai orang kat kaki bukit, terus tinggal lagi 4 ke 5 kelompok dah (kira sikit sebab bukit saga ni tumpuan orang daki)

then, pukul 8.50am depa sampai, so kasi chance warming up tak mau.. 
so exactly naik pukul 9am

so masa naik memang tak tahu bape jam, sebab tak dak siapa nak catit.


ABOUT ROUTE

okay
dia ada 2 route, ada orang kata 3. tak tahu laa..
kami mulakan dengan route menapak tangga (route belakang)
memang mencabar, berapa banyak kali berhenti, tapi please jangan berhenti dengan duduk,
sebab kau akan PENAT,
so buat la gaya berdiri tapi macam kau nak duduk (macam tahan tangan kau kat peha)
sebab aku menyesal duduk awal2 then penat dia nak matik. padahal baru permulan, 
checkpoint pertama pun tak jumpa lagi..
hahaha..

then, panjat panjat tangga, then akan ade landai punya jalan before nak sampai cabang sama ada kau nak pi puncak or air terjun.
aku tak ingat mana satu yang jumpa dulu before nak sampai cabang tu
sama ada small Chinese temple or pondok kecil untuk rehat.
bawah ni gambar2 rupa tangga and pondok kecil untuk rehat



okay before sampai cabang, hangpa akan nampak benda seperti di bawah

then dah jumpa cabang,
buat la pilihan, nak pi air terjun or puncak.

tapi, 
Notes: kalau korang lalu lagi satu route yang depan, pendakian korang akan sampai puncak dulu, baru jumpa cabang sama ada nak turun tangga or pi air terjun.


YES, we are to dumb nak sangat pi ayaq terjun, 
RASAKAN la dia punya route yang mencabar + licin (but I love it)
lama jugak nak sampai air terjun, 
beginner macam kami take about 1jam 30mins sebab ade yang nak berhenti,
sokay,

BUT KEPUASAN bila jumpe air terjun, 
nikmat!! walaupun hanya celup2 kaki.
nikmat sebab dua orang member bawak nasik lemak then nugget goreng + roti sosej roll..
siyes PUAS makan.. HAHAHAHA...


okay jalan pulang lalu la route bagaimana anda sampai ke air tejun..
takkan dah lupa kot.. (>_<)

sampai cabang, kami mula buat pilihan sama ada nak pi puncak or turun tangga,
kami pilih untuk pulang.. hahaha..
saat2 pulang, mula la ade yang krem banyak kali berhenti.
(tu la, aku suruh warming up tak mau)
sokay, kita datang sama2 pulang pun sama2.


APA APA PUN, KORANG THE BEST?!
Walaupun untuk permulaan.

so next plan pi Bukit Batu putih..



AKU NAK JUGAK NAIK ROUTE
BELAH DEPAN
NAK TENGOK VIEW KAT PUNCAK
INSYAALLAH THIS YEAR



Saturday, 7 January 2017

ia DATANG TANPA DIUNDANG

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamu'alaikum~

Kadang kadang, ia menjengah masuk tanpa memberi salam dan mengetuk. 
Bila kita sedar, ia sudah menetap di dalam ruang kita. 
Kita tertanya tanya, apa makna kehadirannya?
Jika kita terimanya dengan beranggapan bahawa "semua orang dah ada. Aku bila lagi?"
Mungkin kau salah, 

atau mungkin juga kau terimanya kerana nafsu? Hmmm. 


يَادَاوُدُ إِنَّا جَعَلْنَاكَ خَلِيفَةً فِي الْأَرْضِ فَاحْكُمْ بَيْنَ النَّاسِ بِالْحَقِّ وَلَا تَتَّبِعِ الْهَوَى فَيُضِلَّكَ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ إِنَّ الَّذِينَ يَضِلُّونَ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ لَهُمْ عَذَابٌ شَدِيدٌ بِمَا نَسُوا يَوْمَ الْحِسَابِ 
…maka berilah keputusan (perkara) diantara manusia dengan adil dan janganlah kamu mengikuti hawa nafsu, karena ia akan menyesatkan kamu dari jalan Allah..” (QS. Al Shaad 26)

berfikir sejenak? adakah ia nafsu? hmmmm...

Dalam Al Qur’an terdapat satu penerangan: 
وَقَالَ الْمَلِكُ ائْتُونِي بِهِ أَسْتَخْلِصْهُ لِنَفْسِي فَلَمَّا كَلَّمَهُ قَالَ إِنَّكَ الْيَوْمَ لَدَيْنَا مَكِينٌ أَمِينٌ
“Kerana sesungguhnya nafsu itu selalu menyuruh kepada kejahatan”. (QS. Yusuf 54)
cinta kerana nafsu atau cinta benar tulus?.. kedua2nya itu berbeza. 
kenapa kita perlu mengikut perkara yang salah sedangkan Allah buka jalan lain yang boleh mencegah kita daripada terjatuh ke arah kemungkaran?
kenapa kita masih lakukan perkara yang dilarang sedangkan kita telah di didik dia zaman persekolahan tentang agama Islam.. Ini mungkin kerana iman kita yang tidak kuat..
Sering mempersoalkan "kenapa ITU INI?" tapi tidak mencari bagaimana untuk menyelesaikannya..


HADIRKANLAH diri anda ke majlis ilmu.. 
tuntutlah ILMU Allah yang serba luas ini..
Sebelum melakukan sesuatu mengikut nafsu, ingat semula ADAKAH AKU DI JALAN YANG BENAR? 

Saturday, 11 July 2015

✿ Belajar dan Mengajar Keindahan Islam ✿

Assalamu'alaikum w.b.t
Indahnya ISLAM yang sedia ada. Cuma kadang-kadang ia tercemar dengan sikap dan adab umat yang menganut agama itu. Dan membawa pandangan yang kurang baik terhadap penganut agama lain. Sebelum kita pergi kepada keindahan yang ada dalam islam. Ayuh kita kenal dahulu serba sedikit “apa itu islam”.

APA ITU ISLAM?

 Islam? Apa yang kita tahu tentang islam? Islam itu agama? Kita lahir dalam islam? Seumur hidup kita sudah memeluk agama islam, namun apabila kita ditanya definisi islam itu sendiri mungkin kita akan menjawab: “Islam itu agama”.

Mungkin jawapan itu boleh diterima jika kita jawab kepada kawan-kawan sekepala kita. Namun, jika ada rakan daripada agama lain bertanyakan hal ini. Adakah jawapan itu sesuai? Jadi, mari kita kenal dahulu Islam itu sendiri supaya lebih mudah untuk kita sebarkan keindahan yang ada dalam islam. Islam adalah sebagai Ad-Din yang merangkumi seluruh aspek kehidupan manusia yang terkandung di dalamnya aqidah, amalan-amalan dan hukum-hakam berhubungan dengan rohani dan jasmani, agama dan politik dan segala urusan hidup di dunia dan akhirat. Islam adalah agama yang mengimani satu Tuhan iaitu Allah SWT. Islam juga memiliki erti “penyerahan”, atau penyerahan diri sepenuhnya kepada Allah semata. Pengikut dan pengamal ajaran Islam dalam kehidupan seharian digelar Muslim yang membawa erti “seorang yang tunduk kepada Allah”. Dalam hadis riwayat Muslim ada menerangkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Islam itu ialah mengakui tiada Tuhan melainkan Allah dan bahwasanya Nabi Muhammad itu utusan Allah (mengucap dua kalimah syahadah), kemudian mendirikan solat, mengeluarkan zakat, berpuasa bulan Ramadan, serta menunaikan ibadah haji bagi yang mampu. Seperti kita belajar di buku Pafa masa sekolah dulu. Tak kan dah lupa kot.

Jelas bukan tentang Islam? Sudah mengerti makna Islam, barulah kita boleh pergi ke stage yang seterusnya iaitu untuk mengetahui keindahan islam.

BELAJAR DAN MENGAJAR KEINDAHAN ISLAM
Sebagai manusia di muka bumi ini, kita takkan pernah lari daripada proses belajar dan mengajar. Sesungguhnya seseorang itu lahir tidak dilahirkan terus ada ilmu. Ilmu hanya boleh dapat dengan cara BELAJAR. Jadi, JOM kita belajar keindahan yang tersimpan dalam agama sanjungan kita. Jika ingin dihuraikan satu persatu keindahan islam itu, pasti tidak ternilai. Kerana semua itu kurniaan Allah SWT. Namun di sini, akan dihuraikan serba sedikit keindahan islam yang berkait rapat dengan diri kita sendiri:

1. Mudahnya mendapat pahala
Pahala itu adalah ganjaran yang Allah kurniakan kepada hambaNya yang melakukan kebaikan. Di sini akan dikongsikan serba sedikit pahala yang mudah kita peroleh dengan mudah.
Daripada Aisyah bahawa Rasulullah bersabda: “Melihat pada tiga perkara adalah ibadah. Melihat wajah ibu bapa, melihat al-Quran dan melihat lautan.” – (Riwayat Abu Nuaim) dan ditambah dengan “Melihat Ka’abah”. (Riwayat Abu Daud).

Hanya dengan memandang empat perkara ni pun kita sudah dapat pahala. Betapa Pemurahnya Allah kepada kita. Selain itu, Allah mengurniakan pahala kepada hambaNya yang memasang niat untuk melakukan kebaikan.
Dari Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“ALLAH Azza wa Jalla berfirman:  Jika hambaKu hendak melakukan suatu kejahatan, maka janganlah kalian menulisnya hingga dia melakukannya.  Jika dia melakukan kejahatan itu, maka tulislah dengan kejahatan yang sama.  Jika dia meninggalkan kejahatan tersebut kerana-KU, maka tulislah untuknya satu kebaikan.  Dan jika dia hendak melakukan kebaikan, lalu dia tidak melakukannya,  maka tulislah untuknya satu kebaikan.  Jika dia melakukan kebaikan itu, maka tulislah untuknya dengan sepuluh kali ganda sampai tujuh ratus kali.”  (HR Muttafaq ‘Alaih)

SEE? Dengan hanya memasang niat untuk membuat perkara baik pun Allah membari ganjaran pahala, apatah lagi jika niat yang baik itu direalisasikan maka berganda-ganda pahala akan diberikan. Di dalam islam ni, mudah sangat kita untuk mendapat pahala. Namun, kenapa masih ramai yang memilih untuk tidak mengejarnya. Mengapa jalan melakukan dosa itu lebih susah dan ranjau tetapi ramai yang masih ingin mendapatkannya? Semua pilihan di tangan kita. Buatlah pilihan yang akan membuatkan kita senang, bahagia dunia dan akhirat.
semua nya di tangan kita...


2. Hubungan dalam islam
Islam ini tidak terhad. Tak semestinya kita hanya boleh mempunyai ikatan persaudaraan sesama islam sahaja, kita boleh menjalinkan hubungan dengan rakan daripada agama lain. Selagi mana kita dapat memberi contoh kepada mereka dan ingin menyebarkan keindahan agama kita, teruskan. Okay, sekarang ni fokus kepada keindahan apa yang ada di dalam hubungan sesama manusia ni? Lebih mudah untuk memanggil hubungan ini adalah, Ukhwahfillah. Ia membawa makna persaudaraan kerana Allah. Apabila kita jalinkan persaudaraan antara manusia, kita akan mendapati satu aura yang benar-benar lain jika hubungan itu benar-benar niatnya kerana Allah SWT. Tanpa kita sedar, bila berjauhan dengan sahabat kita, kita rasa rindu. Bila tiada, kita mendoakannya selalu. YES?! Itulah ikatan persaudaraan yang banyak mengajar kita tentang indahnya islam jika kita tidak salah memlilih sahabat. Imam Hassan Al-Banna pernah berkata:
“Serendah-rendah martabat ukhuwah ialah bersangka baik terhadap saudaramu, dan setinggi-tinggi martabat ukhuwah ialah apabila kamu meletakkan saudaramu lebih utama daripada dirimu sendiri.”
jika kita sungguh Cintakan persahabatan kita itu, pasti kita tidak akan cemari ikatan yang telah terjalin itu dengan perkara yang remeh. Sahabat yang baik akan sentiasa menegur jika kita berbuat salah, menasihati jika kita di dalam masalah dan bersama-sama ingin memimpin kita masuk ke syurga. Sejatinya, ukhuwah inilah yang menjadi salah satu rahsia keindahan umat Islam.

Orang-orang beriman itu sesungguhnya bersaudara. Sebab itu damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan takutlah terhadap Allah, supaya kamu mendapat rahmat.
(Al Hujurat: 10)

Hablu Minallah, Hablu Minannas (Hubungan dengan Allah, Hubungan dengan manusia). JOM Sama-sama usaha dan berazam untuk jaga kedua-duanya.

3. Islam bukan Anti-Fesyen
Bila cerita hal Fesyen, memang ada perkaitan dengan perempuan. Tetapi kaum adam tidak terkecuali. Cuma kupasan ini diberatkan kepada kaum hawa. Mesti sebagai seorang wanita, perempuan, muslimat terfikir kenapa Islam itu melarang kita nak pakai itu ini. Sebenarnya, islam bukan larang kita berfesyen pun. Tak, sikit pun tak. Cuma Islam anti dengan pendedahan aurat dalam berfesyen. Zaman sekarang ni memang banyak pakaian yang agak kurang sopan di jual hampir di semua mall ada. Yang pakaian nak menutup aurat tu susah nak jumpa. Eh ehh, Sapa kata ha? Sekarang ni banyak je baju-baju muslimah jual di pasaraya, baju jubah ala-ala princess pun banyak. Cuma ikut kemahuan kita ja, nak or tak nak je kan? Sebenarnya, segala larangan yang Allah sudah tetapkan tu, ada hikmah okay? Ia sebenarnya untuk menjaga maruah diri kita agar terlindung dari perkara yang tidak baik. Nampak tak? Allah angkat martabat kita sebagai seorang perempuan

Bagi wanita muslimah, berbanggalah dengan identiti yang ditentukan oleh Allah SWT untukmu. Buktikan rasa bangga tersebut dengan tampil yakin menutup aurat. Tak susah pun nak menutup aurat. Pastikan sebelum keluar rumah, Tanya pada diri: “Adakah pakaian yang pakai ini boleh dibawa terus untuk solat?” simple bukan? Jaga maruah anda, Allah akan jaga kita.
moga dengan berpakaian menutup aurat ini akan memaparkan keindahan islam itu sendiri bukan pada diri kita sahaja, mungkin juga pada kaum agama lain dan dapat menarik mereka berjinak dengan agama kita yang indah ini.



Islam itu benar benar indah apabila seseorang itu mempelajari dan menghayati serta mengamalkannya dengan bersungguh-sungguh. Penuhilah hari-hari yang anda lalui dengan belajar memahami dan sebarkan keindahan di dalam islam. Teruskan mencari keindahan yang tersirat dalam agama kita, agar kita bisa mengajarnya kepada yang lain. Semoga penulisan ini akan memberi sedikit sebanyak gambaran tentang ISLAM ITU INDAH. Yang baik itu datang dari Allah, dan yang buruk itu datang daripada diri saya yang kurang ilmu ini. Tegur jika salah, moga saya dapat perbaiki segala kesalahan. Wallahu’alam~


Wednesday, 8 July 2015

Mendengar Nasihat

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamu'alaikum~

sedikit perkongsian

kita yang menerima nasihat bercas -ve
manakala yang memberi nasihat bercas +ve
Tapi, BAYANGKAN jika orang yang memberi nasihat tu bercas -ve jugak
(means, cakap kasar macam nak marah, macam nak cari gaduh or cakap ayat2 yang kesat)
Agak-agak, kita yang diberi nasihat ni menerima ke tak?

charge -ve & -ve (will repel)
charge -ve  dan +ve (will attract)

Jadi, berlemah lembut lah dalam berkata-kata atau menyampaikan sesuatu supaya tidak ada yang terasa.. 

#notetomyself
#sebarkankasihsayang~

Thursday, 25 June 2015

HIJRAH

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamu'alaikum~

sedikit perkongsian
Barang siapa berhijrah di jalan Allah, niscaya mereka akan mendapatkan di bumi ini tempat hijrah yang luas dan (rezeki) yang banyak. Barang siapa keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai ke tempat yang dituju), maka sungguh, pahalanya telah ditetapkan di sisi Allah. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

- Surah An-Nisa’ Ayat 100 -

"Hijrah itu bukan mudah, Namun akan aku cuba istiqamah,Bantu aku jika rebah,Kuatkan aku jika aku lelah"
Istiqamahlah walaupun sedikit. Asalkan ia berterusan.
Ya memang susah.. tapi CUBA.. Allah pandang usaha.
MOGA BERJAYA. smile emoticon

Thursday, 18 June 2015

Belajar Dan Mengajar

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamu'alaikum~

sedikit perkongsian
Sebagai manusia di muka bumi ini, kita takkan pernah lari daripada proses belajar dan mengajar. Sesungguhnya seseorang itu lahir tidak dilahirkan terus ada ilmu. Ilmu hanya boleh dapat dengan cara BELAJAR. Dan apabila kita mempunyai sesuatu ilmu yang bermanfaat, haruslah di kongsi dan kita akan melalui fasa "mengajar".. ia akan terus berpusing selagi Allah masih pinjamkan nyawa kepada kita.

Namun,
Dalam satu hadis menyebut,
 "sebaik-baik manusia adalah yang mempelajari Al-Quran dan mengajarkannya"

Teruskan menjadi pelajar, everytime and everywhere..
Wallahu'alam~

Wednesday, 22 April 2015

TANDA-TANDA HATI YANG MATI

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamu'alaikum~

sedikit perkongsian

1. "Tarkush sholah', - berani meninggalkan
salat fardhu.
2. "Adzdzanbu bil farhi",- tenang tanpa
merasa berdosa padahal sedang melakukan
dosa besar.
3. "Karhul Qur'an", - tidak mahu membaca
Alquran.
4. "Hubbul ma'asyi", - terus menerus
maksiat.
5. "Asikhru", - sibuknya hanya mengumpat
saja dan buruk sangka, serta merasa dirinya
selalu lebih mulia dari org lain..
6. "Ghodbul ulamai", - sangat benci dengan
nasihat baik dan ulama.
7. "Qolbul hajari", - tidak ada rasa takut akan
peringatan kematian, kuburan dan akhirat.
8. "Himmatuhul bathni", - gilanya pada dunia
tanpa peduli halal haram yang penting kaya.
9. "Anaaniyyun" - mementingkan diri sendiri
dan terlalu ego.
10. "Al intiqoom", pendendam yang hebat.
11. "Albukhlu", sangat kedekut.
12. "Ghodhbaanun", cepat marah kerana
keangkuhan dan dengki.
13. "Asy Syirku", syirik dan percaya sekali
kepada dukun dan yang seumpamanya.
Astaghfirullahal'azim... Lalu bagaimana caranya
agar kembali menghidupkan hati yang mati?

1 : Mulailah dengan sungguh sungguh
bertaubat. Allah janji akan mengubah keadaan
mereka yang sungguh-sungguh bertaubat.

Firman Allah :
ﺇﺇِﻟَّﺎ ﻣَﻦْ ﺗَﺎﺏَ ﻭَﺁﻣَﻦَ ﻭَﻋَﻤِﻞَ ﻋَﻤَﻠًﺎ ﺻَﺎﻟِﺤًﺎ ﻓَﺄُﻭﻟَﺌِﻚَ ﻳُﺒَﺪِّﻝُ ﺍﻟﻠَّﻪُ
ﺳَﻴِّﺌَﺎﺗِﻬِﻢْ ﺣَﺴَﻨَﺎﺕٍ ﻭَﻛَﺎﻥَ ﺍﻟﻠَّﻪُ ﻏَﻔُﻮﺭًﺍ ﺭَﺣِﻴﻤً
"Kecuali orang yang bertaubat dan beriman
serta mengerjakan amal yang baik, maka
orang-orang itu, Allah akan menggantikan
(pada tempat) kejahatan mereka dengan
kebaikan; dan adalah Allah Maha Pengampun,
lagi Maha Mengasihani. " (QS Al Furqon 70).
Tadinya kotor menjadi bersih, tadinya hina
menjadi mulia, tadinya mati menjadi hidup,
tadinya hatinya keras menjadi mudah
menangis.
2 : Banyakkan berdzikir, beristighfar dan
berselawat,

Firman Allah :
ﻳَﺎ ﺃَﻳُّﻬَﺎ ﺍﻟَّﺬِﻳﻦَ ﺁﻣَﻨُﻮﺍ ﺍﺫْﻛُﺮُﻭﺍ ﺍﻟﻠَّﻪَ ﺫِﻛْﺮًﺍ ﻛَﺜِﻴﺮًﺍ ( 41)
ﻭَﺳَﺒِّﺤُﻮﻩُ ﺑُﻜْﺮَﺓً ﻭَﺃَﺻِﻴﻠًﺎ (42
43 - ﻫُﻮَ ﺍﻟَّﺬِﻱ ﻳُﺼَﻠِّﻲ ﻋَﻠَﻴْﻜُﻢْ ﻭَﻣَﻠَﺎﺋِﻜَﺘُﻪُ ﻟِﻴُﺨْﺮِﺟَﻜُﻢْ ﻣِﻦَ
ﺍﻟﻈُّﻠُﻤَﺎﺕِ ﺇِﻟَﻰ ﺍﻟﻨُّﻮﺭِ ﻭَﻛَﺎﻥَ َﺑِﺎﻟْﻤُﺆْﻣِﻨِﻴﻦ ﺭَﺣِﻴﻤًﺎ
" Hai orang-orang yang beriman, berzikirlah
(dengan menyebut nama Allah), zikir yang
sebanyak-banyaknya.Dan bertasbihlah kepada-
Nya di waktu pagi dan petang.Dialah yang
memberi rahmat kepadamu dan malaikat-Nya
(memohonkan ampun untukmu), supaya Dia
mengeluarkan kamu dari kegelapan kepada
cahaya (yang terang). Dan adalah Dia Maha
Penyayang kepada orang-orang yang
beriman." (QS Al Ahzab 41-43).
Rasulullah SAW bersabda: "Perumpamaan
orang yang berzikir kepada Allah dengan orang
yang tidak berzikir kepada Allah adalah
sepertimana orang yang hidup dengan orang
yang mati." (HR Bukhari dan Muslim)
3: Menghidupkan sunnah-sunnah Nabi
Muhammad SAW
, seperti mengerjakan salat
malam, tadabbur Alquran, berjamaah di
masjid, sedekah, selalu menjaga wudhu,
bersilaturrahim dan sebagainya. Lakukan
dengan kesedaran, kecintaan kepada
Rasulullah, dan lakukan istiqomah terus
menerus, jangan putus.
ﻭَﺍﻟَّﺬِﻳﻦَ ﺁﻣَﻨُﻮﺍ ﻭَﻋَﻤِﻠُﻮﺍ ﺍﻟﺼَّﺎﻟِﺤَﺎﺕِ ﻭَﺁﻣَﻨُﻮﺍ ﺑِﻤَﺎ ﻧُﺰِّﻝَ ﻋَﻠَﻰ
ﻣُﺤَﻤَّﺪٍ ﻭَﻫُﻮَ ﺍﻟْﺤَﻖُّ ﻣِﻦْ ﺭَﺑِّﻬِﻢْ ﻛَﻔَّﺮَ ﻋَﻨْﻬُﻢْ ﺳَﻴِّﺌَﺎﺗِﻬِﻢْ
ﻭَﺃَﺻْﻠَﺢَ ﺑَﺎﻟَﻬُﻢْ
"Dan (sebaliknya) orang-orang yang beriman
dan mengerjakan amal yang soleh serta
beriman kepada Al-Quran yang diturunkan
kepada Nabi Muhammad (s.a.w) - yang ialah
kebenaran dari Tuhan mereka, - Allah
mengampunkan dosa-dosa mereka, dan
menjayakan keadaan mereka (di dunia dan di
akhirat)." (QS Muhammad: 2)..
Tentu yang paling utama adalah melakukan taat
bersungguh-sungguh, maka banyak keajaiban
pada hamba Allah yang sungguh-sungguh taat.
3 ﻭَﻣَﻦْ ﻳَﺘَّﻖِ ﺍﻟﻠَّﻪَ ﻳَﺠْﻌَﻞْ ﻟَﻪُ ﻣَﺨْﺮَﺟًﺎ 2 ﻭَﻳَﺮْﺯُﻗْﻪُ ﻣِﻦْ ﺣَﻴْﺚُ ﻟَﺎ
ﻳَﺤْﺘَﺴِﺐُ
"dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah
(dengan mengerjakan suruhanNya dan
meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan
mengadakan baginya jalan keluar (dari segala
perkara yang menyusahkannya), Serta
memberinya rezeki dari jalan yang tidak
terlintas di hatinya." (QS Ath Thalaq: 2-3).
Semoga Allah menghiasi hati kita dengan
keindahan iman dan kemuliaan akhlak..
Allahumma Aamiin.. smile emoticon

Sunday, 25 January 2015

7 JENIS PERSAHABATAN, HANYA 1 SAMPAI AKHIRAT

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamu'alaikum~

sedikit perkongsian

1. TA'ARUFFAN
Persahabatan yang terjalin secara kebetulan, seperti pernah bertemu di stesyen kereta api, hotel, hospital, pejabat pos, ATM, dan lainnya.
2. TAARIIHAN
Persahabatan yang terjalin kerana faktor sejarah, misalnya teman sekampung, satu kelas, satu sekolah, satu asrama, dan sebagainya.
3. AHAMMIYYATAN
Persahabatan yang terjalin karana faktor kepentingan tertentu seperti rakan bisnes, politik dan sebagainya.
4. FAARIHAN
Persahabatan yang terjalin kerana faktor hobi, seperti teman futsal, badminton, memancing, dan sebagainya.
5. AMALAN
Persahabatan yang terjalin kerana kerjaya, misalnya sama-sama guru, doktor, arkitek dan sebagainya.
6. ADUWWAN
Sahabat tetapi musuh, depan kita bukan main dia baik lagi tapi bila belakang kita ... Allah! Pijak semut pun tak mati! Talam dua muka. Seperti firman Allah SWT : "Kalau kamu mendapat kebaikan atau kesenangan, ia menyakitkan hati mereka, bila kamu ditimpa musibah, mereka senang hati ..." (Surah Ali Imran : 120)
Rasulullah SAW mengajarkan doa : "Allahumma Ya Allah ... selamatkanlah aku dari sahabat yang bila melihat kebaikanku dia bersembunyi tetapi bila dia melihat keburukanku dia sebarkan."

7. HUBBAN LIMAANAN
Sebuah ikatan persahabatan yang lahir batin, tulus saling cinta dan sayang kerana ALLAH Azza wa jalla, saling menolong, menasihati, menutupi aib sahabatnya, memberi hadiah, bahkan diam-diam dipenghujung malam, ia doakan sahabatnya. Boleh jadi ia tidak bertemu tetapi ia cinta sahabatnya kerana Allah Ta'ala.



Dari 7 macam persahabatan di atas, 1 - 6 akan LENYAP di Akhirat. Yang tinggal hanya 1 ikatan persahabatan iaitu persahabatan yang ke-7. Persahabatan yang terjalin kerana Allah Taala seperti firman Allah SWT : "Pada hari itu (Kiamat) sahabat - sahabat karib akan menjadi musuh bagi yang lain kecuali persahabatan kerana ketaqwaan" (Surah Az-Zukhruf :67)
Semoga dieratkan persahabatan kita kerana Allah. Aamiin..





Friday, 22 August 2014

KAWAN x semestinya sekepala

Assalamu'alaikum followers sekalian~
(:
nak story mory sikit

sahabat,
kita kenal di teknik taiping
kita terpisah seketika kerana berbeza tempat belajar..
mereka di utara aku di timur
mereka di utara aku ke selatan pulak

tapi,
Allah memberi kesempatan untuk kita bersama semula.
walaupun seketika
tapi,
ia mengukir pelbagai memori

ade yang kuat merajuk, 
ade yang banyak cakap
ade yang dah pandai pandu kereta
macam macam perangai


Moga persahabatan kita takkan terhenti di Paradise beach..
sayang korang
SAYANG KORANG!

kenangku dalam doamu~