Wednesday, 17 July 2013

Unbreakable bonding . . . (ukhwah)bagaimana kita nak lahirkan ukuwah yg hebat. yang tiada berpecah. . walaupun diasak oleh external force yg menggila. 

ukhuwah itu indah bila kita tahu menghargai setiap nilai sebuah perhubungan. bila mana kita meletakkan unsur luar [negatif ] dalam perhubungan. itulah yg menyebabkan sesebuah ukhuwah terhenti ! terputus !

apakah 'unsur luar' tu ? sifat benci tehadap teman ! buruk sangka ! pentingkan diri sendiri ! seharusnya kita buang sifat tersebut n meltakkan kepecayaan serta berbaik sangka dlm menjana kestabilan ukhuwah. .

seumpama rajah 'aromatic ring' ini y mana saling bergandingan antarra satu sama lain. itulah menjadikan mereka kuat. . 

hydrogen, oxgen , carbon pabila bergabung mampu menghasilkan satu nama besarr [ 3-hydroxy-4-methoxybenzaldehyde ]

inilah y kita mahukan.. ukhuwah y besar n mantap mlalui ksepaduan umat islam d dunia ini tanpa mengira bangsa untuk memastikan Islam tetegak d bumi ini.. Allahuakbar !!

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ
Orang-orang beriman itu sesungguhnya bersaudara. Sebab itu damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan takutlah terhadap Allah, supaya kamu mendapat rahmat.
(Al Hujurat: 10)


hmm.. aromatic ring (ukhwah) 
dalam bab ni, aku pikir yang double bond tu ibarat tgn kita,,,
kalau kita tak pegang kuat kawan kita mybe kawan kita akan terhanyut... so, maknanya, kita kena saling nasihat menasihati supaya bonding kita dgn kwan akan kuat.. yeay! haha,, (sorry kalau silap)

1 comment: